12/09/2009

Beraya Gaya Mamee

Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas.
Pecah kaca pecah tong,
Sudah baca harap gantung.

Siapa masih ingat pantun 2 kerat diatas? I know I am!

Masih ingat semasa bersekolah rendah, setiap kali Ramadan selain sibuk dengan baju raya, saya juga akan sibuk meminta mama membelikan sekurang-kurangnya 10 keping kad raya untuk diberi kepada kawan-kawan. Kami akan bertukar-tukar kad raya sesama sendiri. Kadang-kadang dalam kad raya tu, selain ucapan selamat hari raya dan maaf zahir batin, ditulis benda-benda lawak dalaman (inside jokes) kami. Paling seronok bila bagi kad raya kepada member yang kreatif, sure dapat balasan kad raya yang dibuat oleh mereka sendiri.

Mama juga tidak lupa menghantar kad raya kepada keluarga di Sarawak. Kadang-kadang dalam kad raya mama tipu cakap tak dapat balik beraya di Sarawak tapi lagi 2 hari nak raya tiba-tiba sudah muncul di depan pintu rumah nenek. Pernah sekali mama bagitau dekat makcik (konon suruh secret secret jangan bagitau orang lain yang kami pulang beraya. Nak buat surprise katanya). Sekali seperti biasa, makcik tidak dapat menyimpan rahsia, bila konon-konon nak cakap surprise depan pintu, sekali semua orang pun buat taktau. (T_T) Oh, pernah sekali tu ingat nak naik teksi dari airport pergi rumah nenek, sekali pakcik dah ready tunggu di airport. (T_T)

Kad raya juga mengikat hubungan yang terpisah. Contohnya dulu saya pernah sekolah rendah di KL selama setahun. Kemudian berpindah ke Perlis. Setiap kali tiba Ramadan kawan-kawan di KL masih lagi menghantar kad raya sehingga ke sekolah menengah. Sangat baik kan? Dulu selalu berlawan-lawan dengan mama dan papa, siapa punya kad raya paling banyak. Selalunya mama atau papa akan menang. (T_T) Tapi selalunya mama lahmenang sebab dia ada 10 orang adik-beradik, so each and everyone of them without fail will send her greeting cards. Itu tak campur kawan-kawan dia lagi. Papa pun ramai kawan tapi since nickname papa masa dalam askar is Bob, ada kawan dia tulis nama Bob Mustafa di alamat, which does not count sebab nama papa is only Mustafa. Jadi minus point disitu.

Now, raya card has lost its charm, since the existence of SMS, MMS and email. Some people simply doesn't have much time to sit and write the raya card anymore. But if you still want to live up the tradition of sending raya card but doesn't have time or money to buy the card and stamp, you can still do so with Mamee. Yes, you heard me right. All you gotta do is:

  1. Check out the website – www.rayagayamamee.com.my




  2. Create an account and login to it




  3. Create and send the Hari Raya E-cards to your friends, relatives and etc.


Here you can choose from a traditional, riang ria, musical and animation type of card. I choose traditional as mine! Type your personal message and your name and send the e-card to your (selected) friends, family and relatives! It's as simple as eating the Mamee Instant Noodle itself! You can also insert photo (of you or your family member), music and anything that you can think of to make it more personalized!

And the best part is that if you send out the card as many as you can and are also lucky, you can win yourself RM200 as Mamee is giving out RM200 cash prize daily every weekday from 7 Sept till 18 Sept for 2 daily winners. The winners will be announced on ERA FM. Glamour ok, dahla menang duit, nama kena announced dalam radio lagi!

And wait the best is yet to come, you also stand a chance to win a Hari Raya Open House that will be hosted by your favorite local celebrities such as Mila (AF5 winner), Hafiz (AF7 winner), Aril (AF7 1st runner up) and Era radio Deejays at no cost at all!

Yes, nada - FREE! YIPPEE!!


So what are waiting for? Start sending your raya e-card now! There's only 7 days left till Eid!

2 comments:

d i y a n a said...

moose, aku nak hantaq kad raya kat hang tapi aku belum beli.huhuhu. Aku cuma dapat kad raya daripada menteri perumahan je..tapi tu pun tak rasa apa2 sebab dia tak kenal aku pun. huhuhuhu

Moose said...

hantarla!!motip nak bgtau menteri perumahan kasi kad raya? menteri perumahan ntah sapa taktau..wagaga