27/09/2009

I (Don't) Know What You Did Last Raya

Like always tajuk yang tiada kena mengena dengan isi entri. Hola readers, how's your raya? Mine was filled with fun, though I had some unsettled issues with someone. Tapi ada mak kesah? Mak bahagia noks. Motif cakap bahasa fonen?

Like I said, when celebrating raya in Sarawak, celebrate it like the Sarawakian did. And hell yeah I did sampai penat, capek diriku ini kerana beraya 5 hari 5 malam. Serious, tak tipu. Just imagine, from 1st raya till 5th day, we're still clad in our baju raya! Talk about going all out! Since this is my first raya in Malaysia after 5 years, I got a lot of questions like, "Oh, bila balik/habis belajar?", "Dah kerja ke belum?" and the most unevitable question of them all, "Bila nak kahwin?"

Dan boleh tak (kalau) aku jawab, "Saya tunggu boyfriend saya masuk meminang, makcik". Wagaga. Tapi of course la sebagai seorang anak (saudara) yang baik, aku senyum-senyum kambing jela.

There's no raya picture sebab kitorang raya sakan sampai lupa diri nak ambil gambar. Dan jugak sebab my 5 years old camera decided to die on me, the whole time. %&$§"!#+*^!! Ke aku yang lupa nak charge battery? Tapi if I'm not mistaken, it was fully charged. Both the original and back-up battery. Misteri sungguh.

Dan esoknya dah nak kena kerja balik. Aiihh. Time sure fly fast when you're having fun. While typing this, I am waiting for my flight back to KL at the Kuching International Airport yang sangat kedekut kerana tiada Wifi unless you spend an overcharged RM15 worth of hot coffee at Starbuck's or Coffee Bean. Ok, boleh juga duduk selamba disitu tanpa beli apa-apa, tapi terasa agak sedikit malu. I am lucky sebab I bought along Celcom Broadband. Konon-konon nak buat kerja tapi akhirnya hari-hari kerja buka Facebook sambil tengok kebun sayur-sayuran dan buah-buahan di Farmville. Bilalah nak naik level 25 ni??

Ok encik AirAsia dah buat annoucement. Gotta go!

4 comments:

d i y a n a said...

moose, kampung hang di Sarwak ke? wah jauh nyaa. huhuh.

Sabar je lah pertanyaan kahwin tu. nanti bile dah kahwin, soalan baru akan muncul "bila nak ada isi?" / "Bila nak ada anak?" unless hang bunting pelamin or mengandung. huhuhuu.

anyway selamat hari raya!!
:) Mintak ampun dan maap jika terkasar bahasa.huhu

Moose said...

Aku ada 2 kampung. Sarawak ni kampung mak aku. Kampunglah sangatkan. Rumah grandparents aku sebelah shopping mall ala-ala Midvalley. Soalan kahwin tu aku redha je. Takdelah sampai tension tarik-tarik rambut ke apa. Itulah, before kahwin, tanya bila nak kahwin. Dah kahwin tanya bila nak dapat anak. Dah dapat anak, tanya bila nak tambah lagi. Banyak sungguh soalan..

d i y a n a said...

wow kampung sebelah shopping mal. gila2 rah..hahhaha.

biasalah pertanyaan2 rutin itu soalan lazim yg kita akan terima bila berjumpa dgn sanak saudara. Cuba tanya, " Bila nak kaya-raya?", "bila nak pi HAji?"

hahahha. aku pun blur. pernah sekali aku jawab kat makcik aku dengan muka sengih "dlm perut aku hanya ada lemak dan makanan". Padan muka.

Moose said...

haha. lawak gila jawapan tu. aku suka je kalau nak laser-laser orang mcm gitu. tapi air muka mak bapak nak kena jaga gak. tula, cuba tanya soalan lain. ni tak balik-balik soalan sama. cliche sungguh. eh lupa nak cakap, selamat hari raya, maaf zahir & batin!