25/05/2010

Compromise, That's The Keyword

Alhamdulillah. Dad finally agree to take catering for the wedding. Which also makes me change the date of our solemnization.

Initially, I insisted on having my nikah on a separate day from reception. Reason being, dad wanted to have "rewang" style. Mom and I objected the idea. Selain dari penat, rewang ni belanja dia lagi mahal daripada ambik catering sebenarnya. Serious tak tipu. Kalau jemputan lebih 1000 orang takpe rewang sebab akan murah dari catering. Tapi kalau jemputan max. pun 1000 orang, baik catering dari rewang. That's what I've been told. So initial plan was to have nikah on Friday night and the kenduri is on the next day.

Why not on the same day?

Ok, this happened during my cousin's daughter wedding. The bride's solemnization is at 10am and the kenduri should start at 12pm but the bride printed out the time wrongly on the card so guests started to arrive at 11am. Her kenduri was done rewang style, so you can imagine the situation. Memang Murphy's Law habis I tell you! The nikah was kelam kabut and the mother of the bride didn't have the chance to see her daughter's nikah! How sad was that? I'd cry buckets if my mom was not present. So, I want to avoid that by having a separate event. And of course, having a separate event means that the expenses will be doubled. No doubt about that.

Complicated kan?

So you can imagine betapa leganya aku rasa bila bapak aku agree nak ambik catering. I can save a lot. I don't mind wearing one dress instead of two, so does my fiance. If it can save money. Ye, aku cheapo. Have we not met? Haha. The funniest thing was, bila aku bagitau bapak aku yang aku nak tukar plan nikah dengan kenduri hari yang sama dan boleh jimat pakai satu baju je, bapak aku boleh cakap;

"Sanggup ke pakai baju yang sama dari pagi sampai petang? Nanti complaint panas"

Awwww, isn't he cute? Haha. I mean this comes from a man who doesn't care less about wedding dresses. Padahal haritu dia beria benor dia cakap jangan buat baju mahal-mahal, sewa saja sudah katanya. Bak kata Nawal, bapak ko nak ko pakai baju banyak-banyak tapi bukan baju mahal.

So comels! Haha.

I am so happy with my decision. Planning a wedding will indeed unleash the girly girl in you (eventhough you don't wanna admit it, like yours truly *ehem*) but it will also reveal how much you've grown up and be tolerable with others. Like now, dad agrees on catering. I have to forgo my dream on having nikah on a Friday and wear that gorgeous hippy inspired dress on my nikah. But I am happy regardless. In life or in planning a wedding, compromise is a must. I believe when you loose something, you gain something else. And the saying of; it is MY wedding and I MUST GET WHAT I WANT is not practical. Good in theory but no so practically.

Don't get so stress out if your parents don't agree on what your heart's desire. Find a way to look at other angle. Sometimes, parents DO know the best. Tapi bukan semua la. Sometimes je. HAHA. Approach them and make them see your reasoning and perspective. Kalau tak berjaya jugak, korang baca la doa pelembut hati ke, ayat seribu dinar ke, doa nabi Yunus masa dalam perut ikan tu ke, tiup-tiup sikit kat mak bapak korang. Kot tak menjadi jugak, den taktau la nak cakap apa. Kot hati kering gamaknya. HA HA HA.

10 comments:

NahWaL said...

haha mak aku dah tak larat dah nak cakap pasal baju nikah. aku insist on kain bandung tu even tak puteh. mak nak gak nok! mak tak kira! haha.

so yeayy!! lace from bandung dibuat dress. marah nenek2 sedara aku kang. mesti jadi isu. haha.

aku dah siap baru tunjuk kat ayah aku. play safe okeh? hihi

NahWaL said...

tak sabar aku nak tengok baju kau! pastikan ada beza sikit tau nikah and sanding. letakla bling2 ka apa ka. selendang ayu2 ka. entah merepek je aku ni haha

reena said...

LOL! Your dad so comel!

Tapi sian la your couson's daughter tu. Tsk..

sumpit said...

weh, aku confused lak, so skarang ni nikah n reception hari sama ke lain?

anyhow, aku rasa dua2 pon ada pros n cons. Tapi mak aku nak buat asing2 gak.

And i agree, time nak kawin je, abih aaa keluar suma girly2 fangs. Girly, but yet garang! Aku pon malu weh cite pasal kawin kat blog...

Tak sabar nak tgk baju ko. Aku dok google abih sume style bohemian, tp susah betol nak malaynizekan baju sexy2 ni, lg2 pulak aku nak ada lace sbb dah terbeli kain. Lagi pulak, aku kena design sendiri, uwaaaaaaaaaa, benci!

idayusof said...

hee hee. back to basic bebeh... kite wat kenduri sbb nk raikan tetamu yg dtg sbb nk raikan kite kawen. include family of course! harusla pengantin kene chantek, tapi kalau chantek gila tp byk hati terluka, boleh happy ke kite bile teringat majlis kawen kita? totally agree with u when u say we have to compromise while planning the wedding.


all the best designing the baju. can't wait!

Nurulhuda|Adlie said...

urs truly (moose) is girly girl! haha.. ngaku jelah..

Moose said...

bongek punya blogger. penat2 aku reply komen korang satu2. sekali tak kuar pulak! arrrgh, benci!!

nantilah aku komen balik. boleh plak gitu?

The Queen Bee said...

mmg kena sabar sket bila part2 wedding. ape2 pun good luck!

sumpit said...

moose,
sabar, sabar, sabar.

blogger buat hal kot. Semua comment ko kat semua blog pon x melekat...

miralatiff said...

Hi..I totally agree with you..Planning a wedding ain't that easy..like you said it needs compromise from semua pihak..
Sometimes our parents terikut2 dengan style kenduri anak kawan2 then nak comply masa wedding anak sendiri (that's what happened to me!)..

Anyways, good luck dear..hopefully you will have a lovely wedding day!