20/05/2010

Trend Akhir Zaman: Sanggul Rambut Tinggi

I am still in no mood to blog but I thought I'd share this with you ladies.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Ada hadis rupanya psl sanggul tinggi tu...patut dah jd trend akhir zaman..
[by: Haslinda Binti A Karim]

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab, niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab. However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.


-------------------------------------------------------------------------------------------

I am aware of this before but I don't want to say anything when I saw some b2b don this trend. It's either I forget the web where I read the hadith and I don't want people will get offended when I simply said this to their face, or rather their comment box, when I don't have the proof (in this case, the related hadith). Since the author already list down the hadith, only then I want to share this to all of you.

Jadi mana-mana b2b yang berniat hendak memakai style tudung sanggul tinggi, gunakan akal dan berfikirlah secara bijak.

Wallahualam.

11 comments:

cik yaya said...

i've heard this before, tapi tak confirm.thanks for sharing this moose.

thezaila said...

i dulu pun beriya nk buat style mcm ni.. but after reading some writing on this, dah rasa ragu2, maka saya lupakan sahaja hasrat itew.. =)

tu la.. nk buat jahat laju je i carik idea..la ni, xmo dah..

Xora said...

Moose, saya baca first kat blog Zaila. then ramai lak B2B yg post, so it's good to know. mmg keputusan akhir kat tgn sendiri, tapi apa2 pun, kalau dah mushkil, takkan nak teruskan erk. Lagipun, rambut pendek selepas kawin lagi mudah dah 'mandi' hihih

adda_shariff said...

boleh tak nak Like Xora nye comment tang mandi tuh? haha..

dah byk dpt dis hadith since the trend nih mcm menggila plak. i think dlm situasi mcm nih la yg term taufik walhidayah nih applies kan? huhu..

Shiba Hisham said...

opps.. baru tau pasal ni.. thanks for sharing. pttla jd trend skg ni. lps tu i pun suka jek nk ikut. lepas ni kena cek-cek-cek (bunyi potong rambut).

izatul hafinaz said...

Thanks for sharing!grateful to knw about ths than never realise;)

The Queen Bee said...

thanx for the info!

Moose said...

no prob ladies. benda yang baik kita war-warkan. benda yang tak baik kita gosip-gosip kan. eh eh. HA HA HA

amalina said...

just nak share, further details and ulasan fr pihak yg lebih arif about this can be found at

http://ummuhusna99.blogspot.com/2010/05/buat-muslimah-yang-dikasihi.html

or kat website ustaz zaharuddin

sharing is caring =)

Anonymous said...

the same goes to eyebrows threading (since your previous post mentioned about u having your eyebrows threading). i dont have the hadith with me but pretty sure most of us knew already. just my 2 cents :)

Moose said...

amalina:
thanks for the heads up!

anonymous:
yes, i do threading regularly tapi bukan untuk menipiskan. i even warned the threading lady not to go overboard with it. i just buang lebihan bulu di tepi and between the brows. it still retains the original shape of my brows. i read a lot of discussion about this before and if i'm not mistaken, ustazah dr. masyitah pernah cakap, tidak menjadi kesalahan sekiranya dibuang dan untuk mengemaskan kening, haram bila kening dinipiskan dan mengubah bentuk asal.

kindly refer to this hadith

http://qa.sunnipath.com/issue_view.asp?HD=1&ID=55&CATE=90

wallahualam.