27/08/2010

Being tall has its downside. Standing at 164 cm, I am considered as taller than average ladies in Malaysia. When I was in Europe, I was considered as normal. When I wore my 4" heels there, I was on par. Here, I am freaking giant.




So not funny.

I never knew that finding cute shoes with moderate height (less than 4") could be torturous. Especially when your fiance is not so keen on your wearing high heels for the fear of the bride (aka me) overshadowing the groom (aka him). Like literally. And it's not helping that all the shoes that caught my attention are those of 4" and above.

My fiance is not a hobbit, of course. Or else I won't be with him. If I were to wear a 4" heels, technically we will be almost of the same height, or 1-2" shorter than him. One thing that is problem to us is, my shoulder will be higher than those of his. If we were to stand side by side, it will be pretty obvious.

I was blessed with long lean legs whilst H with long torso and neck. Tapi bukan long neck yang ini la. It's like what we lack in ourselves we make up for each other. Or something. Boleh?

I pray that my kids will be beautifully proportioned. Amin.

Back to the shoes, when I saw one that fits my criteria of sling back, grey coloured, moderate amount of blings and most importantly less than 4", I without hesitate bought it.

Now I, like every women on earth, am having doubts about it. It's not exactly my dream shoes. Oddly enough it still fits all the criteria. But I am having second thought. I don't know, should I re-sell it and buy a new pair or should I just wear it without thinking too much?


It's just a shoe after all.

9 comments:

Xora said...

"My fiance is not a hobbit, of course. Or else I won't be with him." statement sangat comel!!!! betul. mmg jodoh di tgn tuhan kan, tapi ketinggian pasangan mmg memainkan peranan utk gadis tinggi cam kita. Saya cuma 1 cm lebih sahaja daripada kamu dan mmg sgt faham tetap ketinggian ni. Pasal tu utk majlis sanding, saya tetap nak D pakai tanjak supaya dia ttp nampak tinggi (lepas saya tambah tinggi kasut dan tinggi tiara :)

sumpit said...

hahahahaha, i can totally relate!
kat sini pon aku dah above average (by a few cm je pon) tp kat malaysia, kalu time sek rendah, amik gambar mmg kena berdiri kat belakang.

& sekarang, i'm also having the same problem as you. well, not quite la sgt sbb my fiance is about my height, so kena la cari yg dlm 1-2". mana nak cari???

aku ingat cam nak pakai selipar je kot, dlm kain, maybe tak nampak kot. or one of those ballerinas...

Cieri said...

hooo~~~
paham sangat~~
my guy is only 5cm taller than I am. Bila cakap pasal kasut kawen,dia mesti nak offerkan penumbuk dia.sebab I cakap nak pakai stilettoes yang 5 inci.pastu ugut2 kata nanti kaki sakit la posture tak betul la.........

NahWaL said...

baru ngumpat ko semalam okeh. huda kata ko tinggi gila macam galah HAHA. kami katik. ko sesuai jadi pengapit. ahha

Moose said...

xora:
betul tu!! susah orang tinggi macam kita ni, jadi kena carik bf/husband yang tinggi jugak. nanti my fiance pun pakai tanjak jugak and memang die akan lagi tinggi tapi bahu i lagi tinggi dari die. tu yang problem tu

Moose said...

sumpit:
ko lagi susah, dahla sama tinggi. at least tunang aku memang tinggi dari aku, it's just that bila aku pakai heels yang 4", kitorg akan sama tinggi tapi bahu aku lagi tinggi dari die.

eh, klo ko pakai ballerina tu pun ok gak ape. tapi klo baju ko ala2 dress ok la tapi klo baju cam kebaya labuh tu kurang sesuai la plak.

tak pun terpaksa la custom made shoes. buat kitten heels. kitten heels dalam 1-2" je. nanti laki ko pakai tanjak kan? klo pakai tanjak kompem ilusi optik die lagi tinggi

Moose said...

cieri:
haha. siap offer penumbuk tu. ganas betul.

nawal:
ooh mentang2 la aku takde kan. selamber mengumpat. nak mengumpat jugak pls! HAHA

eh klo aku jadi pengapit harusla pengantin tak nampak sebab kena lindung pengapit kan..

sumpit said...

aku pon harap tanjak tu bg ilusi optik gak, tp tang bahu tu aku rasa leceh skit. Sebab kalu pakai kasut tinggi skit pon, bahu sure tinggi drpd bahu dia.

Kira ko lepas aaa kalu nak pakai 3.99" (kalu taknak bahu terlebih tinggi). Aku kalu dpt pakai 2" pon aku dah super happy huhuhuhu...

Moose said...

eti:
klo tanak kasi bahu nampak obvious tinggi, haruslah jalan jauh2 dari pengantin laki. tapi ape jadahnye kan? haha.

aku rase aku pun tak pakai kot yang 4" walaupun aku suke je. tapi fikir nak berdiri lama2 tu cam rimas la plak nak pakai heels tinggi2. nak2 klo kasut tu tak comfy.