16/08/2010

Bulan Puasa

Puasa di bulan Ramadhan bukan sahaja mengajar kita menahan diri dari makan dan minum serta dari melakukan perbuatan yang boleh membatalkan puasa pada siang hari tetapi dalam konteks yang lebih luas lagi, berpuasa juga mengajar kita supaya menjadi seorang Muslim yang lebih baik.

Umat Islam digalakkan supaya memperbanyakkan amal ibadat sepanjang Ramadhan. Antaranya dengan membaca Al-Quran, solat tarawih dan bersedekah amal jariah. Namun harus diingatkan juga bahawa amalan-amalan ini bukan sahaja terhad untuk diamalkan semasa Ramadhan malah digalakkan menjadi amalan yang berterusan.

Mulut, mata, hati dan telinga adalah antara anggota badan yang perlu dijaga bagi menjamin Ramadhan kita mendapat keberkatan yang sepenuhnya dari Yang Maha Esa.


(Motif tetiba intro entry macam karangan BM untuk SPM? Nak revise balik ke-terer-an mendapat A1 untuk BM ke? Matilah berlagak dapat A1 katanye.)


Oleh itu uols, akak akan kurang menulis di dalam bulan puasa ni bagi menghormati kesucian bulan Ramadhan Al-Kareem.

(alasan la sangat, padahal takde cerita menarik pun!)


Aku malas nak buat preparation untuk kahwin lagi dah boleh? Tetiba macam terasa beria-ria pulak gigih buat preparation for 10 months (since the day we got engaged) for an event that last what, up to 5 hours tops? And not counting the amount of money, blood, sweat and tears involved. Lepas tu dapat apa? Medal? Awards? Recognition? Kenangan indah yang tidak boleh dilupakan? (Sangat macam biodata sekolah rendah) Orang pung-pang-pung-pang, tak sampai 2 minggu lepas tu orang lupa betapa grand or simple or even disaster your wedding was. Yes, was. Past tense.


SO . NOT . WORTH . IT


Cold feet, much?


I don't know. You be the judge.

10 comments:

NahWaL said...

i second ya moose. seriously I cant wait for all this to end. Its taking too much of my time, my money and my emotions! rasa macam mahu kawen nikah kenduri di masjid saja . lepas tu sme orang balik.

kenapa orang melayu kena menyusahkan diri sendiri? argh stress!

shueyshoelove said...

tergelak please baca this post. dan saya suka. betul betul. event yang untuk berapa jam sahaja. tapi banyak songeh. bila ada bende tak kena, i console myself by saying, alah tak mati pun kalau event tak elok. tapi tapi kita nak perfection jugak. ntah. i am confused myself. haih. Oh and that is why i love the mat salleh weddings. simple nak mati!

Amalina said...

aku second nahwal for her idea nikah kat masjid then lps tu org balik terus!! and share ur thought pasal beria2 prepare utk majlis kahwin yg will last for a couple of hours..

lately aku asik terpk..buat ape la aku perabis ribu raban just utk pelamin???dah le aku tanak berenjis segala..just ade pelamin for the sake of amik gambar..rase a bit silly pon ade skang ni.

NahWaL said...

arent we brides silly? we want it but then ha..penat pk. bapak, kawenkan aku sekarang. HAHA.

Moose said...

nawal:
aku tak kesah kot setakat nikah and buat kenduri ala kadar je. tapi tula when something has become the norm, kalau kita tak buat orang mengata. cam aku tak pedulik kot orang nak mengata tapi parents la yang kena. jadi kesian kat diorang terpaksa la berkenduri kanopi segala.

Moose said...

shuey:
memang semua orang nak perfection. tapi tula kena fikir berbaloi ke tak. kita boleh buat wedding simple, in fact in Islam nikah is the important part and little bit of walimatul urus tapi like i said, it has become a norm for the malays untuk berhabis-habisan masa kenduri.

Moose said...

amalina:
tula pasal aku nk DIY je pelamin sebab aku pun tanak renjis2 segala ni, pelamin tu pun for the sake of amik gamba je. tapi family belah mak aku cam kuat adat sket, mak aku boleh lagi aku kowtim. so terpaksa la ade renjis2 but it will be so simple and short. taknak aku duduk pelamin lama2. tak koser sangat.

Qis said...
This comment has been removed by the author.
Qis said...

cayalah moose... u're rite about the whole thg... nak tau apa my dear friend shera (she was married for more than a year) told to console me when i was crying horrendously the nite after the event (when i should be celebrating my new status as happily wedded wife...) - "IT'S JUST LIKE YOUR SPM RESULT! ~ "

"~ look where you are now, after a few years, nobody would ever question what was your SPM result... they're more interested in your current achievement... which matters... more. what u've turned out to be."

straight A1 scorer would surely enjoy the limelight (she did...), but i'm proud for who and where i am despite my lousy transcript. ;)

Moose said...

qis:
yes! i can't agree enough on what you had said. ex-bride should known better, am i right? i bukan ape qis, cam penat n tak larat la nak beria-ria prepare untuk kawin ni. sebab kalau beria-ria if things went out of our way (God forbid!) balik2 kita jugak yang stress. sebab tu i tetibe rasa malas.