11/08/2010

Ramadhan Al-Mubarak

Dear Readers,


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK!!

Semoga Ramadhan kali ini memberi seribu makna dan pengertian kepada kita semua. Dan semoga ibadah dan amalan kita pada bulan Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.

Insya Allah.

(gaya ustazah bagi tazkirah)

--------------------------------------------------------------------------------------

Personally, I think in order to be a better Muslim, the absolute obstacle that you have to overcome does not come from Satan but it comes from you.

Yes, you.

Or at least in my case.

For years especially during Ramadhan, I secretly vowed that my Ramadhan and ibadah during that particular year would be better than previous. And every single day, I'd pray that I become a better Muslim. A Muslim that take care of her aurat, her ibadah and think of Allah in every single thing that she does. In other words, the kind of Muslim that Allah expects us to be.

Taking care of aurat is the biggest challenge for me. Or I believe so. I love swimming. I tried covering up when I swam but the feeling isn't the same. The extra cloth that clings to my body feels like a burden. Gosh, I sound like I'm making up excuses. See, didn't I tell you?

Terasa agak ironic bila Malaysia yang so-called Muslim country tidak mempunyai kolam renang khas untuk wanita atau hari-hari yang dikhaskan untuk wanita. Sedangkan Germany ada mengkhaskan 1 hari untuk wanita di kolam renang mereka. Maybe not all but it's available at their major cities. I know because I made some calls. Unfortunately it was 2 hours train journey from where I lived.

I love dressing up or sometimes down. There are times where I succumb to the inner devil by not covering properly. You know, 3-quarter sleeved shirt paired with skinny jeans? Tapi bertudung selendang. Kadang-kadang terasa malu dengan diri sendiri sebab tidak (mampu) menutup dan menjaga aurat dengan sempurna. Tapi masih tidak mampu berbuat demikian (i.e. menutup aurat dengan sempurna) kerana masih suka ber-skinny jeans. Sebab perasan kaki kurus dan panjang. Heh.

I know that there will be times for me to finally take care of my aurat. And I pray hard for the time to come. I even said to my fiance that I need his support when the time comes. I don't know about you but I find that women in black abaya or jubah are sexy (in their own way) and mysterious. And so pretty, masya Allah. Betul, tak tipu.


Tidakkah perempuan ini cantik?
From The Sartorialist

13 comments:

cik yaya said...

cantik!! weh..figure mcm ala2 kau tau.mesti cantik moose mcm gini.huuuuu

aku nak beg tu pls.doink

Amalina said...

aku pon start suke abaya jugak..since my fiance kasi hadiah satu..hahah.. dulu2..mase dia suggest aku pkai jubah..punye le aku straight ckp tanak..hehehhee..tp skang aku senang pkai dgn hati terbuka :) so support from ur other half mmg sgt penting

btw..if ko pakai abaya, still bleh pakai skinny jeans ape ..i mean kat dalam la :)

reena said...

Cantiknya that girl!

thezaila said...

lawa nya.. =)
kalau minat ngn gaya begini... ce tgk blog ini

http://zleqha.blogspot.com

Two Souls With A Single Thought said...

salam ramadhan to you :)

♥ hazlynda kushairi ♥ said...

a'ah weh!! CANTEK!

moose kau pakai la gini time nawal kawen. WOW!

miralatiff said...

Moose..Selamat Berpuasa!

Arbaya hitam selalunya lebih mahal dr arbaya yang bercolor..I tak tau kat Malaysia mcm mane but mase I kerja kat Libya, I found out that arbaya hitam mahal kemain compared to arbaya color lenlain..maybe sbb minah2 arab amat gemar memakai arbaya hitam so demand agak tinggi=harga naik..

Anyways, wanita dlm gambar tu memang sgt cantik! Beautiful in her own way..

Moose said...

yaya:
tula cantik kan??

amalina:
aku belum pernah pakai jubah lagi. dulu pernah try tapi rasa tak selesa since its one piece, i feel like naked inside unlike baju kurung. pakai skinny jeans kat dalam tak nampak. (ish, tengok tu?)

reena:
the way she dressed up is so simple yet her beauty still radiates. klo tak takkan the sartorialist amik gambar dia kan?

Moose said...

thezaila:
ok, will do. thanks!

two souls:
happy ramadhan to you too!

lynda:
tak boleh pakai hitam la. nawal kan suruh kita pakai putih. ko ni, tak pasal2 kang aku ter-jadi bridemaids nawal. nak kene marah? haha

mira:
selamat berpuasa to you too! ooh, really? tapi hitam memang nampak cantik. macam elegant gitu kan?

Amalina said...

moose, ko pakai abaya yg kne butang di tengah2 (mine mmg cemtu)..so ko just butang sampai lutut sudah..nanti ko berjalan, bleh la nampak skinny jeans tu..serious sexy..hihi

tp like one of the blogger commented, abaya mmg mahal..more than rm200 utk yg elok

nowicannotspeak said...

moose! pegi la swimming kt uitm shah alam. open to public. utk female sabtu from 5-7pm, ahad 2-4pm. last year n last2 year aku slalu pegi.. this year je tak nyempat. kalau ko nk pegi habaq mai kt aku na.. (<-eceh org utara no.. haha)

Moose said...

amalina:
ade usha gak abaya hitam tapi betul memang mahal. tapi material dia cam lembut n tak panas. klo pakai jeans kat dalam harus la tak butang kan. saje nak tunjuk jeans kat dalam. hahaha

Moose said...

saleha:
aku swim kat swimming pool dekat stadium shah alam tu. ape ntah nama die. kompleks akuatik darul ehsan kot. ladies day masa sembahyang jumaat. apakah? jumaat hari kerja. aritu kazen aku cakap swimming pool uitm tu tgh renovation. sebab kazen aku tu amik sport science so aku cam caya la sebab skrg ni die pun swim kat pusat akuatik tu. nanti aku tanye die balik.