18/10/2010

Bila Nak Kahwin

Bila nak kahwin, duit memang mengalir laju macam paip air bocor. Laju je keluar. Dua tiga hari sebelum gaji dah fikir siap-siap bulan ni nak allocate gaji beli apa dan berapa banyak. Kalau dulu boleh tiap-tiap bulan online shopping beli baju dan kasut, sekarang tidak lagi.

All in the name of getting married.

Dulu bila keluar dating, boleh tengok movie sambil pergi makan mahal-mahal. Ok fine, takde la makan mahal cam pergi fine dining ke ape tapi at least mahal dari makan biasa on weekdays. Bila nak kahwin, nak suka hati makan dekat TGI Fridays, Italiannies or Chillies pun fikir banyak kali. Nak pergi Sari Ratu pun fikir banyak kali jugak.

Semua sebab nak kahwin.

Tapi bila berjaya beli atau selesaikan satu perkara perkenaan hal kahwin, ada satu perasan puas hati yang tak dapat nak describe. Rasa lega, syukur, bangga, semua ada. Tambah lagi kalau benda yang berjaya di-settle tu is part or one of the crucial thing in a wedding preparation. Contohnya macam kad kahwin. Keluar rumah dari pukul 10.30 pagi sampai pukul 3 petang dekat Jalan Brunei untuk settle hal kad kahwin. Alhamdullillah, managed to settle it once and for all. Now, I just wait for the vendor to email me the artwork and its wording.

At the same time, the wedding favours that I ordered about 2 weeks ago arrived at my parents' home. When I get back sometime in November, maka bermulalah episod kerahan tenaga menampal label dan mengikat reben. Kepada adik kesayanganku Baby, silalah penuhi cuti semester anda dengan kerja-kerja mengikat reben dan menampal label.

HAHAHA. Nasib la kan.

Dah alang-alang dekat Jalan Pudu tu, we then rushed off to Jalan Panggung to buy paper lanterns. One colour and one size that I wanted was not available, so I have no other option than to beli mana yang ade je. Tak kisahlah labu.....janji ada lantern. Lantern tu ada banyak size, the biggest is 16" and priced at RM5.50 kalau tak silap. Mine is 12" at RM4.50 and 10" at RM3.60. I was thinking of selling the lanterns off at a cheap price after the wedding. But siapa tak nak beli tapi nak sewa je pun boleh. Very cheap cheap, ok. Just nak tolong fellow bride-to-be. So wait for the update on that.

Lepas tu rushed off pulak ke Jln Masjid India sebab nak tempah H's baju Melayu for nikah and reception. Matilah baju laki sendiri baru nak terhegeh-hegeh tempah katenye.

I should pat myself on the back because I ok scratch that, we managed to settle a lot of things within that day. Lepas tu sempat lagi beli katil dan tilam dekat Houz Depot opposite Pertama Kompleks. Ok, I now declare that furniture hunting is my most favourite things to do after ring hunting. HAHA. Seriously memang best. Lagi best bila nak cari katil dan tilam and you get to lie on the mattress with your fiance at the side. Wah, rasa cam dah kahwin. Muahahaha. Tapi ade orang ketiga la - SA-TAN. Bukan Satan tapi Sales Assistant.

HAHA.

Paling best bila pergi kedai jual tilam mahal lepas tu boleh baring atas tilam harga 20K. Bukan Rupiah tapi RM. Yes, 20K as in RM 20,000.00. Tu pun lepas discount. Kot nak beli tilam tu, aku kena jual kereta baru mampu kot. Lepas tu tak boleh pergi kerja sebab nak baring lama-lama atas tilam mahal. Hari-hari call in sick dekat office. Lepas tu kena fired. Tidolah aku puas-puas atas tilam 20K tu. Tapi berangan dan feeling-feeling kaya memang best.

Nangis.

18 comments:

chenta said...

warhhh berbeli belit bahasa arahan dalam blog hang ni moose! hehehee...

ngee Jalan Panggung!?? murahnyaa! aku beli kat petaling street for RM7 and thought it was the cheapest HAHA..naseb beli satu jek so tak jadi nak menyesal dan jeles sangat hehe..

dan ye, wedding preps memang boleh buat kita menanges kan. 20k??sedap sangat ke weh??

Moose said...

bahasa arahan? ok, i admit my BM sucks big time. sebab tu aku jarang nak tulis in BM. wah eksen perasan mat salleh. haha.

yes, dekat jln panggung tu look for kedai - the basket shop. dekat kedai tu banyak paper lantern murah2.

tilam 20K (np: 40K) memang sedap gile heaven on earth i tell you!

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Jalan panggung eh? aku baru nak tanye pasal lantern ni kat korang B2B sebab aku tau mesti ade yg gigih survey!
aku dah lepas, jadi malas nak pi survey. Ok, noted, Jln Panggung! nanti boleh pegi!

20K?? mak aihh..gilos kau! Paling mahal aku jumpa 12K. Takpelah, at least ko dah rase feeling kaya2 verangan beli perabot mahal2 kan? HAHA. aku rase itu normal kepada majorit B2B, termasuk aku dolu2.

ps: BM ko sgt kiut bila begini! :)

reena said...

Kalau tidoq atas tilam RM20K, tak bangun dah kot ahah. Err..Babe, i nak tanya skit. Is it normal kalau asal cakap pasal kahwin je, gadoh. Asal cakap je, gadoh. Last2 tak dak progress apa pun. Normal kah masa mula2?

si kecil said...

wowwii...diperbuat daripada apa tilam 20k tu?? nanti mesti ko rindu kan preparation kawin ni...

Cik Belle said...

moose, kaler apakah paper lantern ko? kalau putih, nak beli chop! hehehe. wah, manyak syiok dapat baring atas tilam orang kaya wuu! 20k, boleh buat bayar kenduri dah haa. haha

missbutterfly said...

gile..mcm best jer tilam 20k tu..tido xbgn2 kot..

chepoh said...

cik moose, nak tanya macam mana wat tulisan ada strikethrough tu..

*sorry, soalan tak relevan dengan post

miralatiff said...

Moose..tilam 20K tu dibuat from sutera ker..kemain mencanak mahal price nyer..bayar deposit kete I pon x semahal nak beli tilam tu...

Good Luck moose..hopefully everything will goes smooth sailing according to what you've plan!

Moose said...

balkidz:
paper lantern tu pun aku tau sebab bace blog sarah (sarahsayangjiman) and elly (elleanaille?) gak. kalau nak mencari sendiri taktau gak nak carik mane. kat ikea ade tapi mahal, 1 lantern dah rm9.90. kopak duit nak beli banyak.

feeling beli perabot mahal je. nak beli tak mampu lagi. nangis. haha.

p/s: i suck when i speak malay. boleh gitu? haha

Moose said...

reena:
tu la pasal. tak bangun2 dah. masa kitorg test tilam tu pun eeerrr, takmau nak bangun. haha.

reena, pasal soalan you ni i PM dekat FB ok?

si kecil:
taktau la buat dari ape. tapi some sort of latex la. tapi sumpah lembut gile bila baring badan tenggelam dalam tilam. arrrghh. lepas dah rasa tilam mahal, semua tilam dah tak berkenan. haha.

taktau la nak rindu ke tak sebab i dont really like doing wedding preparation la..penat. consume banyak energy. tapi i know for sure i'm gonna miss DIY. takpe lepas ni boleh DIY untuk rumah plak. hiks

Moose said...

cik belle:
paper lantern aku kaler putih n kuning. putih ade dalam 30 kot. tapi lain2 size la. eh ye ke. aku pun lupa aku beli bape banyak aritu. later nanti aku inform lain. tula 20k tu boleh settle semua. haha

chepoh:
nak buat strike through tu html die cam ni
< s > tulisan < / s >
tapi mase buat tu spacing in between bracket and S tu takde la.

Moose said...

mira:
taktau la dari sutera ke hape. maybe the price lies within its technology kot. sebab bila baring tu cam lembut best gile badan tenggelam. arrggghh.

*sila baca dengan nada teruja*

kedai yang kitorg pergi tu dekat tropicana mall. i cant remember the name but i think it's the only mattress shop there. try la pergi.

Hana said...

cantiknye if banyak2 paper lantern :) nak kawen memang sgt jimat.. makan kat sari ratu pun kne bli te o ais je.. hehe

Reen Tart Nenas said...

cik moose: memang duit byk mengalir. rasa cam lagi laju dari air paip dah. and now pun, tengah hunting for barang rumah. baru dapat settle set bedroom je... chaiyokkkkkkkkkkk

nizabeba said...

sayu je tgk duit cair kan..tp best kan shopping!! hahah~ yes lantern paper termasuk dlm list i gaks..hehe

♥ balkidz_hunny ♥ said...

HAHA. kau mengingatkan aku pasal sharfah amani. tapi siyes, kau comel bila berBM :)

hana yoriee said...

huhu..masa time wat wedding preps ni byk benda yg kena ikat..perut, mata sumelah..hahaha..telan air liur aje. semata2 nak byr vendor..tp bila bayar..rasa lapang dah dada..hehe