11/09/2012

Stuff


How I managed to pack these (and another half) in an 29" luggage is beyond my understanding. I guess it took years of packing skills and determination to do it. We did most of our shopping for the baby when we were back in Malaysia last July because of the cheaper price (compared to Oslo) dan lagi satu sebab barang-barang berpantang macam set bersalin, pati ikan haruan & minyak untuk baby macam telon ke yuyi etc. tu memang sah-sah la tak jual sini kan.

Kebetulan pulak, hujung bulan 7 tu ada baby expo jadi memang haruslah ambil kesempatan disitu dan agak memudahkan kerja jugaklah sebab tak payah nak survey sana sini. Mula-mula ingat nak beli barang penting macam storage bottle/plastic, swaddle, receiving blankets etc. tapi orang cakap dah alang-alang semua benda ada situ baiklah beli terus which explained kenapa nail clipper, thermometer & berus botol pun kena angkut sekali macamlah Oslo ni takde jual. Hikhik. Jangankan berus botol, oral care baby pun aku angkut sekali ok. Gigih sangat mak ni tau kata anak aku.

During the expo, I didn't go crazy over clothes because I'm gonna have an autumn/winter baby and most of the clothes sold in Malaysia are not suitable for it. Tapi ada jugakla beli 3 sets of newborn tops, pants & leggings from Fiffy because they're dirt cheap at RM6/piece. Other than that, most of the baby's clothes are bought here (during sale or jumble sale). Talking about jumble sale, few months ago, we went to a jumble sale organized by Oslo International School. Pretty clothes (and branded!) are abundant tapi malangnya we were not crazy at that time sebab masa tu I think I was still 4 months pregnant jadi taknakla excited sangat over baby preparation ni. Ambil langkah berjaga-jaga orang kata. But yeah, those moms yang gila shopping memang akan rambang mata. Walaupun baju-baju tu mostly second hand tapi masih nampak baru tambah-tambah baju branded macam Carter's, OshKosh B'gosh, Zara, Petit Bateau, Polarn O. Pyret etc. yang memang high quality tu. Tapi depends on orang jugak, ada orang geli nak pakai baju second hand but as for me, I don't mind at all. Lepas beli basuhlah bersih-bersih lagipun in this case, baju baby bukan pakai lasak macam baju orang besar kan.

Speaking of basuh baju, I plan to start doing the laundry when I hit 36 weeks tapi bila dengar Jaja bersalin masa week 36, tiba-tiba rasa cuak pulak. So most probably will do the laundry in another 2 weeks depending on how rajin I am at that time. Heeehee.

Oh no, so much to do yet so little time!

3 comments:

Ami said...

hahaha i dulu sampai breastpad pon bawak balik dari sane,macam la kat msia takde =p Muhriz pon keluar masa 36weeks but it's a planned delivery but still,doesnot hurt kalau prepare awal2

cik yaya said...

wei, boleh tak p basuh je baju dot sekarang?risau aku wahaha

Moose said...

ami:

aritu mana yg boleh angkut, i memang angkut bwk balik. tu haa breast pad tu pun ade angkut sekali. hiks

yaya:

aiyo, mak yaya dah bising. okla, minggu depan aku basuh.