08/07/2010

Perangai Rakan Sekerja Yang Menjengkelkan

1. Berat badan.

Aku tau semua perempuan tak pernah lepas dari merungut pasal berat badan. Aku pun sama tapi sekurang-kurangnya aku usaha ke arah untuk itu. (Walaupun hakikatnya memang sudah kurus). Aku complaint, aku usaha. Aku masuk gym dan aku pergi gym. Walaupun tidak setiap hari tapi sekurang-kurangnya 2 kali seminggu aku pergi. Aku jaga makan. Aku tak melantak macam orang Africa yang kebuluran. Aku makan dessert paling banyak 2 kali seminggu. Aku memang jaga pasal hal makan ni supaya aku tak terlebih makan dan menjadi gemuk. Ya, aku memang paranoid sejak dari sekolah.

Yang menjengkelkan aku adalah sekumpulan rakan sekerja perempuan yang merungut gemuk setiap hari tetapi tidak berusaha. Yang mereka usahakan adalah berfikir untuk makan apa masa lunch, dan mengunyah. Kemudian bercerita pasal makanan. Paling kelakar bila masa lunch pura-pura tak makan atau diet, tetapi masa tea-time, kau melantak kuih-muih macam makan nasik. Sumpah kelakar. Baik engkau join aku makan nasi tadi.

2. Bahasa Inggeris

Kalau engkau orang kuat Dewan Pustaka dan Bahasa dan mahu memartabatkan bahasa Melayu, aku tak kisah. Tapi perlukah engkau perli orang lain yang bercakap bahasa Inggeris? Especially bila aku bukan cakap dengan engkau tapi dengan orang lain. Menjengkelkan kau tau?

3. Tipikal Melayu

Aku tau engkau orang Melayu. Aku pun orang Melayu. Tapi, perlukah engkau berfikiran macam orang Melayu yang kolot? Tipikal. Bila aku cakap engkau tipikal, nanti engkau meradang. Walaupun engkau dah kahwin, perlukah ko buat lawak-lawak lucah depan aku. Lepas tu bila aku tak faham (atau sengaja malas nak faham), ko buat-buat cakap opppsss!

Apa, ko ingat ko Britney Spears?

4. Baju Kurung

Just because selama aku kerja 3 bulan dekat company ni, ko tak pernah tengok aku pakai baju kurung walaupun sehari, tak bermaksud aku ni malu nak pakai baju kurung. Tak perlulah ko jaja sana sini bagitau semua orang aku tak nak pakai baju kurung. Ada aku cakap aku tak nak? Ko tau ke aku tak ada baju kurung yang sesuai untuk pergi pejabat? Kalau aku ber-kebaya nyonya, nanti engkau mengata pulak.

5. Tandas

Boleh tak, kalau ko tak reti nak guna tandas duduk, engkau guna tandas cangkung? Ini tak, guna tandas duduk lepas tu buat macam tandas cangkung, ko ingat aku rela ke nak duduk atas bekas kasut engkau tu? Dan boleh tak sebelum ko keluar tandas, ko pam tandas tu betul-betul. Aku tak ingin nak tau ko makan jagung ke tidak malam sebelum tu. Dan make sure ko tutup pintu tandas lepas keluar. Jangan biarkan terbuka. Kalau orang luar tengok, hodoh ko tau?


Cukup 5. Nanti ada yang lain aku tambah lagi. Apa perangai rakan sekerja anda yang menjengkelkan?

23 comments:

Xora said...

tapi saya gi keje pakai baju kurung hari2, pun kena kutuk. bila pakai seluar, org kata seksi. jadi camne? aku tersepit!

NahWaL said...

tandas cangkung tu tak tahan, nak patah kot benda tu. pastu kotornya ya Allah. kena spray dulu. geli mak.

eh eh. tak praktis kan 5s langsung. kat tempat keje ko ada tak kusus 5s?

reena said...

KEPOCHIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!

Kepochi yang biasa2 tak pa, tapi ni kepochi yang kutuk2. Tanya itu ini, pstu kutuk, perli2 kawwww kawwwwwwwwwwwwwwww punya.

Pakai tudung corak dengan baju corak pun nak kecoh. Pakai baju apa, handbag apa, kasut apa semua nak tau harga.

Lagi satuuuu, yg jenis tak suka something tapi bila orang lain buat benda yang dia tak suka tu, pi kutuk orang tu. U faham tak apa i cakap? Haha.

Adda Shariff said...

despatch boy masuk ofis pastuh ckp kuat2 mcm ofis itu bapak dia yg punye. annoying..!

huh bwat lawak lucah tuh pon aku cam nyampah giler...tlg laa..ko nak wat lawak lucah gi la borak dgn laki lain..respek la aku org perempuan yg tak suke nak dgr ko citer pasal anu ko or other pompuannye boobs.

(eh marah pula saya)

hehe

sk said...

hoho paling sokong no 1. sebok la kata gemok la, baju tak muat la.. tp time mkn tak hengat. diam jek boleh tak?

nizabeba said...

btol la moose..kadang2 pelik gak ngan gelagat orang yg complain..lagi2 pasal berat badan..asek tego body org tu la, org ni la..mcm die perfect sgt kan..haha~
uishh pasal tenggong kat toilet duduk tu bahaya weh..boleh pecah tu..x psl2 die masuk spital nnt..haha~

Nurulhuda|Adlie said...

moose dtg kenduri aku pakai baju kebaya nyonya, yay!!

ss, korang sume pakai kebaya nyonya lah mahu? kang marah lak nawal dah siap tempah2 baju, haha!

Moose said...

xora:
jangan pakai cam minah rempit sudah. eh eh tak menjawap komen.

nawal:
sumpah aku gelak kuat kalau tandas duduk kat opis ni patah sebab banyak orang cangkung atas tu! sebut pasal 5s pagi tadi ada meeting nak buat kursus 5s. baru nak buat noks padanlah tandas duduk pun jadi cangkung. tak blaja safety katenye..

reena:
kepochi memang tak blh blah. paling i menyampah yang jenis tanya harga lepas tu bila kita jawap honestly perli2 kata kita kaya la, gaji besar la, banyak duit la. WTF? pffft..

Moose said...

adda:
hoho. kat sini, ade gak camtu. cakap kuat2 kononnya nak tunjuk lagak. aku boleh terima lagi lawak2 lucah. tapi orang tu memang kena jenis sekepala la, yang aku dah kenal lebih dari 3 tahun. kurang dari tu, maaf anda tidak layak membuat lawak lucah dengan saya..

sk:
yezza. kot dah sedar diri tu tak berapa nak kurus. komplen dalam hari je boleh tak? kot klo aku nampak ko punye effort takpe la jugak kan? ini time makan kalah orang Afrika

Moose said...

nizabeba:
kan? kot klo pecah jamban tu. gelak ramai2 kat dia.

huda:
kena pakai kebaya nyonya ke? nanti kena control2, kalau tak kantoi perut terkeluar. hiks. kalau SS pakai kebaya nyonya, aci la aku pakai. penganti takmo pakai kebaya nyonya ke?

NahWaL said...

orang mpc tu bagusla, lawak gile dia nyer ceramah, full of photos tapi berguna. ni tak tau la kalau ada nak buat ajk 5s. not bad. dia macam support iso kan

kalau nama orang melayu tu nak mencangkung jugak. ai tak kesah, ai omputeh haha

thezaila said...

"Aku tak ingin nak tau ko makan jagung ke tidak malam sebelum tu" ini sangat lawak... tp i pun betul2 x nk tau apa yg korang makan malam sebelum tu.. ish ish ish ..pengotor gel..

puan rocker said...

ooh i have one!

some of the makcik² (my colleagues) suka bok bek bok bek asal muda and bergaya mesti nak pergi mengorat boss (as if we're sluts or something).

like...what? just because kita jaga penampilan and they don't, it doesn't mean we're dat kinda slutty bitches. and fyi me and my mates pakai baju kurung at that particular time. weird makcik².

cik yaya said...

ace gile kena pakai kebaya nyonya.HAHA

ya ampun pasal tandas tu..tu kalau tinggal bekas kasut.ada yg atas lantai?kau kalau tak makan menda2 yang makhruh ok lg..ini tidak!

sweet maniac said...

love reading this post! semua bnda u mention tu the same thing that I cant stand jugak ! sabar yer.. tu lah masalah kalau share this world with org yg no manners n xde civic minded + conservatives :p

Xora said...

haha , ok saya jawab soklan yg diberi. nyampah dgnkawan sekerja yg suka sibuk2 lalu belakang/ tepi kita then mata intai kita nye skrin computer. ko sibuk pehal. aku nak buka FB 24 jam pun, asal kerja aku siap sudah la! sehari sampai 5-10 kali nk spotcheck. giler

Moose said...

thezaila
statement bunyi cam pengotor kan. hahaha.

puan rocker:
makcik2 jeles tak dapat terima hakikat diorang dah kertu. haha. matilah kejam.

yaya:
ape makan benda makruh ni? tak paham ai tau. aku rasa nak tenyeh je kepala sapa2 yang tak reti dan paham bahasan yang tandas duduk tu untuk duduk bukan cangkung. annoying tau!

Moose said...

sweetmaniac
yes, susah betul nak hidup dengan orang takde civic minded ni. and they themselves are parents. just imagined that the parents behave this way. camne nak didik anak? hmm..

xora:
itu pun menyampah. macamlah diorang tak bukak FB gak kan? kepochi sangat.

sumpit said...

mencangkung tu satu hal. Aku menyampah kalu unisex toilet yg ada tempias mcm2 kat tepi tu (dah deviate skit from the title, tp nak cite gak). Geli wehhhhhhhh...

Mencabar tu aku nak duduk tp paha tak cecah toilet seat. Tangan pegang cubicle nak tahan my own weight pon bole lenguh...

Moose said...

sumpit:
hahaha. yang ni lawak gile. aku dapat bayangkan camne gigihnye ko terketar-ketar pegang dinding cubicle tu.

sarah said...

1. suka sgt amik tau hal org
2. pastu speculate and menyebarkan kat org ramai..kan dh fitnah dh tu?

Yanie said...

1. English part sangat betul... bila kita cakap English diorang dok mengutuk. totally fine with me kalau nak kutuk2 and perbetulkan english i. i am willing to learn. tapi ni sebab depa tak cakap english, so no one is allowed to speak english kat sini. macam restricted area ke apa?

2. suka dok mengata2 orang. Semua orang salah. Dia sorang je perfect. Especially budak baru. omaigod. mereka sangat pathetic okay.

Thanks for this entree moose. At least i know that i am not alone. :)

missbutterfly said...

diorg ckp bahasa diorg psl keje. gilo ko? aku pun kene tau gak..kang salah kene marah plk.