08/03/2010

Pelamin Nan Indah (or Nan Ado)

Wah wah..tajuk tak boleh blah punye.

Well, today I wanna talk about pelamin or wedding dais.

Yes, I know I have everything else in my mind but when it comes to pelamin, my mind went blank. I have nothing. Complete darkness. No light at the end of tunnel. Nada.

(yes, yes Moose enough, we know)

I said these to my friend the other day,

"I don't bother much about pelamin. Heck, at first I don't even want a pelamin and if I do, I want a simple one, where we can sit, take group photos and does not runtuh when all us are on it. If I can get that, that's enough for me."


Runtuh? Ada ke kes pelamin runtuh. So sedih and kelakar,hiks. Flipping through Ratu Sehari magazine, I tend to like those with simple decoration. Not that the extravaganza ones are not pretty but I like simpler things in life, I guess. Not a big fan of, the more the merrier.

It's frustrating when your hometown is as small as Perlis. You don't have much option. During my last visits to 3 of the bridal boutiques there, it's like taking the time tunnel...back to the early 90's. Shiny satin backdrop?Urggghh. So passe.

It's either I have to join the merriment, or I have to look out for another. And by another I meant, any bridal boutiques outside Perlis preferably in Jitra or as far as Alor Setar.

Help!

19 comments:

cik yaya said...

aku tanak komen pasal pelamin lah aci tak.aku mls nk update blog.
SPA ITU SGT BEST!!cantekkkkkkkk tmptnya dan aku dpt tokang urut plg best.kalah pengantin.huk

NahWaL said...

ada plak cik yaya. ingat senyap. yaya tadi aku tido. haha takda kene ngena

kesian ko aku tak tau nak cakap apa. tapi if amik dari alor setaq poon, tambah kos pengangkutan je kan. buat sendiri taknak? nge3

Nad Nazira said...

pelamin runtuh?? tak bleh imaginelah. horror. hehe. cik moose jangan imagine yang bukan-bukan. :P

Cik Belle said...

penang xnak survey? =)

sumpit said...

initially, i didnt want any either, ingat nak meja mkn cantik2, cukup!
Tapi mak, fiance pon nak, apa kes? Nak amik gmbr senang, so they say. Time makan tak sesuai...

aisehhhh, kena carila sakrang. Kat Alor setar pon x best, or kalu ada pon, they're not on the net, problem besar gak tu for me!

reena said...

Kat penang ada yang boleh buat pelamin cantik rasanya.

Ami Schaheera said...

i know what u mean babe, as for me pun tak banyak choice and siap boleh berlagak2 lagi kot pelamin dorang gah T__T

plus even siap dlm package tu ada photographer lah kan, tapi limited to 36 keping (!!!!!!!) like still using films lah konon padahal diorang guna digicam but nak limitkan shots. i mean what the........

hidden.wing said...

ada try hafa catering? they based in perlis :)

http://hafaevent.blogspot.com/

Moose said...

cik yaya:
tak aci!!! sila buat review pls.

nahwal:
kalau dah takde yang berkenan sangat, terpaksa akak DIY u'ols. sume aku nak DIY, matilah..

nad:
manalah tau kot2 ade kes terpencil ke..

Moose said...

cik belle:
penang jauh, nanti diorang charge transportation lagi kan.

sumpit:
at first i didn't want either, and pelamin honestly is the last thing on my mind. tapi fikir balik, though i don't want all the merenjis tu, i want group photo with friends and families. dahla both of our families love cam-whoring. so pelamin can be the platform. susahla bridal boutiques yang belum celik IT ni, i mean bukan semua orang ada masa nak balik hometown and survey kan. and like you, managing your wedding from oversea lagi.

Ami Schaheera said...

moose, polysterine ball i beli kat sin ying kat tingkat bawah semua house :) ada byk size

NahWaL said...

mintak mak ko je. tapi banyak wedding planner jual pelamin kan.ko taknak beli je? rm1k lebeh je, ko dapat beli. sher ada jual kan.

Moose said...

reena:
i know penang ada banyak options but jauh and i'm sure they gonna charge a bomb on the transportation. but we'll see how.

ami:
kan? the other day i went back and scouted, i tanya diorang boleh buat design based on customer's wish ke, diorang cakap tak boleh sebab tak cukup props la, ape la. i mean tanak invest ke? sampai bila nak pakai design pelamin yang zaman tok kaduk?

hidden wing:
oh, i've heard of hafa event before. tapi didn't have their contacts. do you have it by any chance?

Moose said...

ami:
thanks ami!

nahwal:
beli pelamin? wow, first time aku dengar ok.lepas kawin ape aku nak buat dengan pelamin tu? takkan nak bersanding hari2 kot. muahaha.

NahWaL said...

jual alik. haha

hidden.wing said...

LINDA
0125197940

:)

sumpit said...

aha! Been looking at hafa for like ages, eh tak la, since last year je kot.

Nmpak tersangat la high-end. Tp bole customize kot, kalu tak impossible business nak jalan, org perlis takkan sume family raja kot.

Tp nmpak cam khemah2 n catering services je, pelamin ada ka?

Weh, if u find out anything about them and their services, post la yer. Dah kopak nak topup blauworld.de ni ;)

Moose said...

nahwal:
aku jual balik dekat ko ok? haha

hidden wing:
thanks a lot dear! you're my saviour!

sumpit:
tula nampak tersangat high-end. mintak2 boleh customize according to budget (seciput). yup true, if not impossible nak survive. dahla dekat perlis lak tu. will do a review once i've contacted them. apsal guna blauworld? guna sparvoip lagi jimat.tak pun billigertelefonieren.

sarahsayangjiman said...

dear, hafa catering do pelamin in as well. and quite nice apparently. tapi pricey gak..utk dewan, they quote me from 4k-12k (pelamin, hall deco, centrepiece, meja pengantin).

i wanted them to do my pelamin when i saw their pictures at http://wyneffe.fotopages.com/ (23rd march punya post) but it was a bit pricey to me lah.

Deal dengan adik linda, abg li.