12/08/2010

Hola Ladies!

Eh silap,

Salam ladies.

Wah bulan puasa ni haruslah akak bertukar menjadi ustazah jadian kejap. Hiks.

Hari ni dah masuk hari ke-2 kita berpuasa. How's your puasa so far? Mine Alhamdulillah doing fine. Iyela sudah masuk a quarter lebih sikit century ni haruslah sudah tabah berpuasa. Setakat godaan tengok blog letak gambar makanan tu apalah sangat. Lemah sangatlah iman kalau mudah tergoda.

This year marks the second year I'm fasting in Malaysia after spending good old 5 years abroad. Puasa di negara sendiri masakan sama puasa di negara orang. Like they said, home is where the heart is, kan? I still remember my first Ramadhan abroad. Ramadhan that year fall in October. As you know, Autumn or Fall falls in September till November (if you're on Northern Hemisphere). Sangat heaven masa tu. Berpuasa dalam keadaan dingin, sejuk dan masa berpuasa yang singkat! Believe me, around 5.45-6pm-ish sudah berbuka!

Tapi kali ni puasa jatuh dalam musim panas di mana waktu siang lebih panjang daripada biasa. Subuh masuk pukul 3 pagi. Maghrib pula pukul 9 malam. Gila kan? Semoga tabah menghadapi puasa tahun ini ye!

(HAHA. Gelak dekat junior. Eti, aku simpati. Hiks.)

I went back to my hometown last weekend. Didn't plan to but due to mommy dearest's request, sebagai anak yang solehah (gituh!) aku pun balik lah. The plan was to look for pelamin maker. I actually planning to DIY my own pelamin. Nothing extravagant. Something simple, sweet and modern. It's a safe take considering that most of the pelamin in Perlis is still in the 80's. Urrrggghh. When do these people gonna realize that their design is 20 years left behind? Seriously, people from Perlis are getting more and more exposed due to migrating, media exposure etc., jadi sebagai pelamin maker, you too have to educate yourself on the current trend and whatnot. Macam mana business nak maju kalau masih di takuk lama? Back to the DIY pelamin, mom is not really keen on DIY actually. But since I insist, kitorang pun dengan gigih mencari la mana-mana decorator yang boleh rent out the chair.

I specifically wanted a Cleopatra chair. No back stand (even if it has, it has to be minimal) and it has to be white. Something like this from Kerja Kahwin




Tapi bila tanya semua pun tak(nak) sewakan kerusi. Bulan 12 banyak orang nak pakai pelamin katanye. So diorang tak sewakan. So nak taknak, weols terpaksalah amik pakej pelamin (nan ado) tu. Survey punya survey, nasib baik I found one bridal boutique yang ok compared to the rest. Quite modern. Dalam portfolio siap ade previous work yang guna fresh flower (walaupun hanya 5 -10 batang sajork, yang lain-lain tu fern leaves yang Qistin tak suka tu. Hehe.) but that's better dari lain-lain pelamin maker yang recycle bunga plastic kejung tu banyak-banyak kali regardless of what's the wedding's theme colour.

Price-wise is of course out of my budget yang initial plan nak DIY ni. But one thing I like about the owner is that dia tak berkira and can take some of my questions into consideration. Aku ni haruslah kalau bertanya dan jumpa vendor tu lagak macam prosecutor. Ntah apsal pun taktau. Bakat terpendam kot. Heh. So, I might want to take her into consideration. Mommy dearest dah tanak survey-survey tempat lain dah. Nak terus amik akak tu. But I said no, not yet. Jadi some time during Ramadhan ni, I have to go back again for the sake of surveying another pelamin maker. Maybe in Jitra je kot since Alor Setar is too far. Nanti kena charge transportation segala.

Nikah favours dah lama settle. I think it's ok la for the price that I pay. Something religious tak perlu nak grand bagai. As long as it serve its purpose that's enough for me, insya Allah. Wedding favours pulak still pending. After months (ok tipu bukan months, tapi weeks je. HAHA) of surveying I found one supplier that offer the best price. Sudah bertanya tetapi masih belum order. My dateline is somewhere in September, right after Eid. It's a ready stock item so I do not have to worry about the availability. And since it's not something that got rotten and bad easily like eggs and other food stuff, I think September is just the right time to order. Insya Allah, I have ample time to add the "thank you tags" and ribbon tying later. And by November (at least) all DIY work must be done as I don't like last minute job, well except for hantaran and bridal bouquet which I am planning on DIY using fresh flowers.

Semua aku nak DIY, apa ko ingat ko tu Wonder Woman?

17 comments:

cik yaya said...

aku tanak diy pelamin, tapi mak aku nak.HAHA.pon tak dapat nk sewa kerusi.maka mak aku nak beli sendiri.gila tak gila.

sudah lah org bunga cameron tak jawab2 lagi..ko ada tny diorg tak moose?

ko sebut jitra, terus aku igt sampai pdg besar.pastu igt pulut ayam kt situ.HAHA

kurus puasa.doink

reena said...

Haaa 5-10 batang fresh flowers? Adoi nak tergelak sat. Tak pa lah, DIY ke, sewa ke, janji majlis berjalan lancar. All the best, Moose!

NahWaL said...

kalau kat changlun jangan carik. konfem takda hahaha .mentang2 matrik changlun.

nanti ko nak buat tu, kau sewa je kosi yaya. dia kan nak beli. kan yaya? ko sewakan sme. nizam je ko jangan sewakan. tu hak milik kekal. HAHA

moose, comel gile kalau ko pakai baju gitu. skinny legs kan? LOL

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

susahnye kena cari lagi.. takpe sis. jangan patah semangat. mesti cari sampai jumpe yang betul2 puas hati. ehehe.

♥ hazlynda kushairi ♥ said...

KahkAHK Hskinny legs - tu tak tahan. ok ok, CANTEK MOOSE! kHakahKAkha =p

weh, sume nak diy? mmg ko pengsan okt nanti? gilak kapa? haish! berusaha mek! cargas cargas - sila ke entry Nawal.

sumpit said...

tu aaaa!
dah la first day aku termissed sahur, hampeh betol, rasa cam nak pengsan pose... Tp takpe, skarang hari2 hujan, so sejuk sikit, tp aku selsema lak, tp xleh mkn ubat argggghhh, cabaran cabaran...

btw, aku pon hire decorator sorg kat area jitra gak kot. Cam ok gak kot mamat ni (i hope la), kalo ko berminat, aku bole la emailkan contacts dia.

The Spasmodic Scribbler said...

Wah, semua mahu DIY! Gila larat! Hahaha. I admire people like you. I wish I have the same patience. But sadly I don't.

Maybe DIY wedding favours je kot? Jadilah, dapat jugak buat satu DIY. Hehehe.

Moose said...

yaya:
bila aku suggest beli kerusi. mak aku pandang cam anak-aku-ni-gila-ke-hape. terus ajak die carik vendor pelamin. huhu.

aku tak kontek vendor bunga genting tu. huda cakap takut nnti bunga tk dapat je since majlis aku on x-mas.
nanti kenduri aku datang pls! lepas tu boleh makan pulut ayam kat padang besar!

reena:
thanks!

Moose said...

nawal:
changlun sekarang dah maju sket ok. ko matrix tahun bile? HAHA. gigih sangat nak sewa kerusi dari kuantan. eh yaya kuantan ke? klo sewa nizam harus aku kena pukul..

osh!nz:
susahnye la aku nak taip nick ko ni, dgn exclamation mark segala.

Moose said...

lynda:
ye aku sangat berangan nak DIY semua. matilah nanti. nak kena baca entri cargas nawal hari2 la gamaknye..

eti:
sabar jela pose time sommer kan. takpe pahala lebih tu, insya Allah. nak nama decorator kat jitra tu pls! aritu aku ade tgk dis one butil xora bridal boutique or something, tp masa tu dah tutup but not bad gak. yang tu ke?

TSS:
bila buat DIY untuk kahwin rasa macam wah.....hebat. haha. it's really an describable feeling when you accomplish something

E'da said...

Hye moose..i pun dri perlis..wedding bln 10 nnti..serius mmg susah..bkn stakat pelamin..make up pn susah nk mampos..so old style..lg 1 dieorg x brani nk ambik risk utk beli kerusi baru..i puas mencari kerusi half al2 cleopatra..tp xde..but ade 1 kdai yg die snggup beli kerusi 2 klu u ambik pelamin die..another one dia nie kja kt putra palace..die mmg buat pelamin..vvip smua tmpah dgn dia..pelamin dia smua pkai fresh flower..xde artificial pnya flower..hrga dia boleh ikut bajet kta..800 pn boleh dpt fresh flower pnya pelamin..tpi just pelamin..klau nak pakej blik pengantin,pelamin ngn meja mkn pengantin boleh discuss price dgn dia..

Moose said...

E'da
OMG eda! i so need the contact orang yang buat pelamin tu and org yang kerja putra palace tu as well! well, if you don't mind la. i tried clicking at your profile but sadly your profile isnt available for viewing. i so need decorator untuk pelamin since my mom tanak DIY. meja pengantin, my caterer dah provide so pheww less headache there, lagipun i prefer simple decoration. bilik pengantin i diy je, i couldnt care less to make it as bilik pengantin as possible up to makcik2 punya standard.

so dear, kindly email me at snowyqueeny@yahoo.com or nak letak komen tak sini pun ok gak.

E'da said...

my e-mail Eda.matisa@gmail.com
sja ja x mau ltak e-mail..hehe..u boleh g jmpa dia,tgk hasil kja dia..kira make appointment la..cuma dia xlnak beli lah kerusi mcm yg kita nk..doc osman pn ambik dkt dia..mmg marvelous 4 me..sbb bkn snang nk dpt pelamin fresh flower,especially from 'perlis'haha..tp boleh bincang dgn dia..mcm ne yg kita nk dgn bajet kta..4 me hrga dia mmg ok utk fresh flower..my mom beriya nak ambik dia..haha..last month i balik jmpa dia..lg 1 kdai nie dia mmg sanggup beli kerusi mcm @ ala2 yg kita nak,cuma dia xleh nk bgi price klau nk buat pelamin fresh flower..so lmbat sgt nk bg price,n dia pn jrg2 buat pelamin fresh flower,so baik ambik yg dh biasa..haah skit pnya pnjng..i bg both la,mna tau u nk g survey ke..yg kerusi 2 nma dia kak lela,num dia 012-4477143 @ 0124004729..yg pelamin fresh flower nma dia ali,yg kja kt putra palace..num dia 019-5182504

E'da said...

u boleh request nak pelamin je pn boleh..ikut suka u mcne u nak..klau nak pakej pelamin,meja mkn siap dgn kemah dgn meja,blik pn boleh..dia boleh ikut mne u nak dgn bajet..tp 1 je tips nk ksi..msa dia tgh buat kje nnti,jgn ada lak mak cik dok mengomel or said here n there x kena or kna tukar..klau bnda 2 jd u know ape dia buat?dia tnggal smua bnda 2,ending dia u kna DIY..haha..pnah jd..makcik 2 dok 1 tman dgn 1,bajet pelamin nk rm500,tp bnyi mcm byar 2k..so dia blah mcm 2 je..haha..

Moose said...

E'da
thank you so much!!

rawsktar said...

phewwwwww...jmpe orang perlis punya blog kawen mmg berbaloi-baloi.

kan. sgt setuju pelamin semua zaman tok kadok. tgk album depa pun rasa nk menangis. last2 aku book yang paling aku rasa simple. kerusi tak cleopatra, tp still kerusi dok dua orang tu la. tanak la dok asing2 ni. kihkihkih.

aku pun nk pakai fresh flowers tp aku carik sendiri kot bunga dia. tensen la tensen.

rawsktar said...

nway, menarik je pakcik putra palace tu. tp aku dh bayar deposit la utk pakej pelamin semua. dem.

tau je la dok kl ni, susah gila nk balik kg nk uruskan semua2 tu, tsk.