30/08/2010

Mom-zilla. Dan Tidak, Mak Saya Bukan Bernama Zilla

Dalam boring dan malas aku nak buat persiapan kahwin, aku buat jugak semua tu sebab mommy dearest sudah jadi Mom-zilla. Eh, jangan tak tau. Syndrome -zilla ni bukan setakat Bride-zilla or Dad-zilla (tu tanya Nawal, dia lagi terer dengan symptoms dad-zilla) je yang ade, Mom-zilla pun ade ok.

With the long weekend that we had last week, I managed to settle few things as per Mom-zilla's instruction. I missed out iftar session with the SS girls and I was actually looking forward to meet them last weekend but unfortunately since I'm gonna be on leave 3 days early than the rest of the staff in the Company, I had to forgo taking leave on Monday, today. And here I am sitting in an office with almost no one around. Which equal to no urgent work and hence, yours truly can sit down and blog peacefully.

I managed to meet 3 potential decorators for pelamin. 1 is in Jitra and another 2 are local talents from Perlis. Thanks to E'eda for reading this blog and hooked me up with their contacts or else I wouldn't know. Honestly, pelamin was the last thing on my mind. I had no preferance over which design that I fancied. Like nothing. Yang aku tau I prefer fresh flowers over artificial as they add that exclusive and elegant looks to the pelamin. Dan aku nak single chair. Boleh duduk rapat-rapat sambil beramas mesra dengan laki. Ehem. Lepas tu nak simple tapi cantik. Boleh?

The decorator that I choose was the one that is able to meet up with my budget. Yang lain-lain tu tak mampu akak uols walaupun tambah 2-3 ratus je dari budget aku tapi when you are on tight budget you can't afford to let loose anymore. Dahla banyak je benda sudah lebih budget. It's annoying to talk constantly about budget but what can I do? When you pay everything on your own for your own wedding, then you'll know what I'm talking about. If your parents finance your wedding then you should be thankful and happy and not be a bridezilla. It's just ungrateful.

Mom decided to let the decorator do the bedroom as well in addition to pelamin. Yours truly here wanted to decorate her room herself. I may not be an interior designer but I have my own touch if I focus on it. (Ayat poyo gile) Lucky my mom willing to pay the extra. Nawal, kali ni taktik takde budget ko berkesan. Selalunya mak aku suruh carik option lain je. Ngeeee.

Another item checked off the list. Pheeewwww.

How cute is your mom when she worries over MUA? I had banked in the deposit and secure the date with Kak Ram last week and mom still worry about it. Her questions are always,

  • Did Kak Ram knows our house?

  • What if he can't find it?

  • Make sure he'll be here early. Go and SMS him now.

  • What if the make-up turns to be ugly. Eh, you should do make-up trial with him. Got no money? Use my money first then pay later. (Ingat kot nak sponsor..... (-_-) )


Aiyooo mama, like who's getting married here again?


Yang paling comel when your parents talked about their fantasy for their kid's wedding.

  • Kita ambik budak kompang. Meriah sikit. (Aku pun tanak berkompang segala)

  • Nanti bila nak buat makan nasi temuan? Malam ke siang lepas kenduri?

    This shockingly comes from my dad. For those who don't know, nasi temuan ni adat orang Sarawak (mom is Sarawakian, dad is Perlisian) yang dimana, nasi diletakkan bawah tudung saji kemudian ade sorang akan in-charge untuk buka tudung saji tu and the bride and groom akan berebut amik nasik tu dan suap nasi tu ke mulut our better half. I don't know what's the significant behind this practice tapi it's fun to watch bride and groom berebut suap nasi. But it's no longer fun when you're the one that's supposed to do it. HAHA. Any Sarawakian care to enlighten me on this adat?

I am glad and happy for the fact I am blessed with my parents being so liberal, practical and open-minded. Takdelah nak paksa aku buat benda yang aku tak suka. I'm not having any bunga pahar because my parents think that merenjis is so unnecessary. But we gonna have it anyway (albeit a short one) for the sake of other relative yang teringin sangat nak merenjis. They also give me the freedom and let me to take charge of everything. Pasal catering and canopy segala tu je kot yang diorang handle. And oh, AV system jugak. Hmm, tu je kot. But I do occasionally ask their opinion. Takdelah ikut aku je. Macam mom was so not keen on gantung-gantung gambar dekat porch tu. Macam orang cina mati katanya. APAKAH?? It's in trend now ok, mama. I tried explaining that to her with proof from Snippet & Ink, Style Me Pretty segala but to no avail. Guess, she's firm and stubborn like me as well. Hmm. Apa boleh buat, like mother like daughter gitu.

Ya Allah, ticker tu cakap lagi 117 days? Baru je aku tengok haritu lagi 130 days. Lagi 17 Jumaat je kot. *Pengsan*

Nawal, ko berapa Jumaat lagi? Yaya? Lynda? HAHA

21 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

moose, your w-day will be in northern region? please invite me!!!! haha. i'm a sarawakian who is living in penang and baru kahwin last july.

omg, sgt terkejut bila baca entry you yang you kata nak makan nasi temuan neh. trus tertanya sendiri, eh, kat utara pon ade makan nasi temuan ke?sbb i mmg yakin yang ni adat swak and after baca your mum is a sarawakian, then that explains everything.

i pon x taw apa significant of nasi temuan ni sampai time hari i nikah br emcee tu explain. nak i jd emcee time majlis makan nasi temuan you tu ke? ;p

sumpit said...

"Macam mom was so not keen on gantung-gantung gambar dekat porch tu." keh keh keh lawaknya! aku tak terpikir lak camtu, but she's got a good point!

weh, ko nikah jumaat pagi ke petang?

Moose said...

purple lady
yes, definitely. all of my readers are cordially invited to my kenduri. nanti lagi 1 sebulan baru i nak put up the formal invitation.

and pls come. my mom suka je klo dapat berkenalan dgn org2 sarawak ni. haha. klo setakat mc untuk nasi temuan tu banyak dah kot. sebab most of my mom's family akan turun perlis. and mind you, my mom has 10 siblings. it'll be super duper crowded!

Moose said...

eti;
sabar jela aku bila dia cakap macam tu. geram pun ade jugak. punyalah aku berangan nak gantung2 gambar kan, sekali kena rejek mentah2. eh, aku tak nikah jumaat. nikah sabtu pagi then reception tengahari. nak save budget konon2 (budget lagi)

tapi last2 cam menyesal plak sebab it'll be super packed and every one gonna be super busy tapi tak kesah lah at least sekali harung kan.

NahWaL said...

ok nama aku tiga kali disebut. aku tak tau nak bangga ke tak miahahaha.

1) ceh ada number tu.

aku rasa momzilla dan dadzilla adalah comel sebenarnya. kita je buat buat tak comel, tapi sebenarnya comel. nak handle senang aja, layankan aja haha. tak larat den nak pk ha

2) RM300 tu sangat banyak. aku pon dah banyak let loose. ala takpa, rm50 apala sangat bla3. Rm50 kali lapan dah RM400. kan???

3) aku lagi 4 jumaat. minggu depan dah raya. GILE. lepas raya lagi dua minggu aku jumpe kau lagi. perasaan ? gementar+cold feet+beku feet semua semua feet ada la.

the apartment nyer buffet sangat bes. HEHE sorry

Moose said...

nawal:
harusla ko berbangga, mana ade aku sebut nama orang lain sampai 3 kali. 3 kali ok! haha.

dad-,mom-zilla hanya sesuai dilayan bila diorang nak sponsor. muahaha. contohnya nak suruh pelamin decorator decorate bilik pengantin sekali. pengantin hanya mampu bayar pelamin sajork.

yess, nak dekat2 ni pls la, aku dah tak mampu nak over budget. semua benda pun over budget. apakah? nampak sangat tak reti nak berbudget.

gile kentang lagi 4 jumaat je. raya harusla seminggu tak buat preparation. klo aku bukan setakat cold feet segala. dah sejuk beku kejung kot.

nizabeba said...

moose, mcm menarik la adat nasi temuan tu..mst cute tgk aksi2 pengantin berebut nasi..haha..apatah lg moose, mst mnjadi kenangan spnjg hayat.. oleh itu, nak tgk secara live, bole ? =)

NahWaL said...

aku tak beraya kot. raya pertama je aku beraya lepas tu jadi gile kejap. pergi spa minggu raya pertama hahaha. jom nak ikot? HAHA.

Moose said...

niza;
upacara nasi temuan ni slalunye buat after kenduri bila lepas semua jemputan dah balik. cam for close family and friends je la.

if i were to have it as well, i'm planning on doing it at night, after the kenduri. :)

Moose said...

nawal:
aiyoo pegi spa minggu raya pertama tu. semangat! spa dah bukak ke cik kak? kot la tukang urut semua tu nak bercuti. aku balik sarawak la. 15.9 baru balik sini balik. kot on that weekend nak pergi spa sama2 ok gak

NahWaL said...

ntah akak aku sponsor. HAHA. rasanya bukak raya ketiga kot. kl ni mana gheti raya cik.

laparla. huuu. samat buke moose

PurPLe LaDy AiFA said...

oh mai.. 10 siblings mmg meriah ar jadinye tue.. huhu. nasib baek ur mum tak request adat2 swak yg lain mcm berlulut segala kan? hee, ok la tue. have fun during ur nasik temuan. it's a funny moment yang u akan remember nanti... hehe

reena said...

Mak-mak memang gitu. Macam my sis nak kahwin ni, my sis relax, our mom yang dah menggelabah. Heeee.

sumpit said...

tak jadi buat friday eh?
buat on the same day pon ok gak kot, friday prepare everything kaw2, then setel semua skali sehari.

Family aku sekarang dah confused, sbb nak buat friday, susah gak. Pagi, kelam kabut sbb nak g solat, ptg kelam kabut nak prepare hall...

The Spasmodic Scribbler said...

Your mom is so cute! Don't you think so? My mom the other day just blurted

"Eh cantik tak si so and so tu makeup? Make sure cantik tau. Mama tak nak muka sememeh je nanti"

Sabar jela. She just has to trust my taste.

But yeah, like yours, my mom pretty much handover most of the stuff to me. Because I paid for everything else except food and canopy. So since it's my money, she let me do what I want with it. But of courselah kan, kena jugak tanya opinion dia sikit2.

Talking about budget, I freaked out when I looked at the total budget for the wedding yesterday. Sheesssh. Wedding is freaking expensive. Expensive if I want it the way I want it lah. Haiyoh. I have to slash down and cut short here and there. Which is not fun if you have a certain picture of how you want your wedding day to be. But I know it's worth it after the wedding. At least aku tak makan nasi dengan nasi sardin hari2.

idayusof said...

moose,
yeee pakai duit sendiri utk wedding sendiri mmg kene byk buat priority checklist.
mane yang rasa2 x patut tu kene la tolak tepi kan. pastu selagi boleh nak buat sendiri dan amek mane yang penting2 je.
nak beli hantaran mahal2 pon ala-ala membazir (dan riak juga).
semua bende yang beli tu kalau boleh nak guna balik utk hari2 biasa. hohoho.

yang penting, hidup lepas kawen x pening bayar hutang! huuu

Moose said...

nawal:
oo kaka sponsor ok la. haha pau lagi dia.

purple lady
my mom tak request berlulut semua tu sbb mase die kawen pun die tak buat. haha.

reena:
kan?? i think it's normal kot sebab my wedding is the 1st wedding in the family.

Moose said...

eti:
haah, tak jadi nikah ari jumaat. sebab cam alang2 je. buat 1 ari sekali senang.

ko nikah jumaat pagi ke malam? nikah kat dewan eh?

Moose said...

TSS:
Yesss!! wedding nowadays is freaking expensive! even i wanted a small and simple one, it still is expensive!

to keep things in budget, i have to revise the checklist many many times and slash the unnecessary. but now due to unforeseen circumstances, there's nothing much i can do to cut back the cost. terpaksa redha je over budget sini sana.

Moose said...

achik:
i totally agree with you! betul tu, kena prioritize mana yang penting mana yang tidak, selagi boleh DIY, DIY je kan?

pasal hantaran tu, memang kitorg kasi apa yang perlu dan akan pakai hari2. membazir klo bagi hantaran setakat nak show off je. tak pasal2 dapat dosa kering sebab riak.

sumpit said...

aku nikah pagi jumaat pulak, buat kat umah... dah 2-3 kali tukar plan dah ni, tp lepas solat, makan2 kat umah. Cam pelik gak la...

initially, nak buat right after solat jumaat tp tak jadi, sbb nanti tak sempat nak decorate dewan, dah tu kang kak ram tak sempat(??) nak makeup aku, pastu mcm2 la...