17/06/2010

Hutang Budi Dibawa Mati, Hutang Duit Baik Ko Bayar Cepat! (Final)

Alhamdullilah. Syukur kepada Allah.

Not even a week after message beracun kepada ex-boyfriend durjana tanak bayar hutang, previous posts please refer here and here, I received a SMS from his wife saying that she already banked-in the money, paid in full sum on her husband's behalf.

Orang cakap rezeki orang nak kahwin tu murah kan?

I know that the amount that I ask was way much lower than the initial amount. But, I do not want to burden him so I charged according to current exchange rate. He's fortunate that Euro rate is low these few months. But I do not want to complaint much, at least he paid. And for that alhamdulillah. Though it's not much, when you are preparing for a wedding, every cent counts and what he paid was more than few cents.

:)

I started to think that maybe, all this while the messages were read and replied by his wife instead of him. Suddenly I wonder how must she felt like upon reading all my messages.

Shocked? Terrified? Or stunned?

Whatever it is, I think it is good for her to know of her husband's past demeanor, so early in the marriage. Marriage afterall, is learning about each other.

And I am few thousand hundred bucks richer! Ngeh ngeh.

12 comments:

NahWaL said...

yeayyy! bring it on sister!! amin!!! i think its nice that the wife did that. i think she was too embarassed, haha.

girlfriday said...

haha... kelakar part "i CHARGED" tu. dah macam bisnes ape dah huhu. at least dia bayar kan, tapi saya sangat yakin wife dia kuarkan duit sendiri tu.. ishk2.

Moose said...

nahwal:
tula i also think that she was embarrassed. tapi tak kesah, yang penting aku dapat duit aku balik. muahaha

girlfriday:
yeah, the charged part tu sounds so business like kan? ada talent jadi ahlong ni! haha. yeah, i also think that his wife yang bayar using her own money.

Miss N said...

OMG!!! COngrats dear.. i wish i have the same gut like you..
my ex bf also borrowed me money and didn't have the ball to pay me back..
i mls nk pjgkan cite so i just halalkan je la..
tp few mths back, i found out that he already bought a car,iPhone and new LED tv!
what a jerk..
konon duit tade nak byr tuition fee adik la,nk pindah umah la..

seriously babe..
i admire your gut!!!congrats again..

Moose said...

Miss N:
aiyooo. teruk la ex-bf you! tak boleh pakai halal je untuk orang2 durjana macam tu. duit yang diorang pinjam tu hak kita. kalau tak silap i harus hukum dia untuk mintak hutang so that orang tu tak merana masa akhirat nanti sebab tak bayar hutang.

Miss N said...

tu la kan..adeh..tp dah terckp plak halal..hahaha..yg bengang tu die langsung takde balas pape..ckp thank u ka..
mmg org durjana betul bak kata u..huhu

sara said...

congrattts!
aku benci betol kalo ex wat hal camni. dulu tunang aku nyer ex buat loan atas his name pastu dia blah pegi kat laki orang, tunang aku lak yg membayar..sakit ati kannn..sebab benda past ni effect his presents dengan aku..

aku benci org camni..kena ajar.. padan muka wife dia tau dia camna.

Moose said...

sara:
ok slambe gile buat loan atas nama tunang ko! nak mati ke perempuan tu? tapi for me it's kinda sad la if the wife is the one paying for him. cam kesian sangat kat wife die. tapi aku tak kesian dekat dia! haha

Qis said...

alhamdulillah moose. tp sian wife dia yg byrkan... hopefully dia byr blk duit wife dia. haha. sian wife dia.

sLuMbeRsUdEy said...

entry ni da lame. tauu -.-"...
tapi nak gak komen. sbb aku ade kwn yang pnjam duit aku gak 5 thn dulu.

alasan dia sbb die nak wat pembedahan buang separuh daripada alat jantina dia tu. ok lupe, die ni perempuan.

then 2-3 hari pas pembedahan dia, aku nampak die naek motor. pi melawat kawan aku. lepastu lgsg x msg or jenguk aku ke ape kan lepas ko bejoli ngn duit tu. bwk motor dari PD sampai melaka. baru lepas pemebedahan konon. logik ke leh bwk motor lepas bedah buang bende tu 2-3 hari?

aku yg beriye2 mase tu msg die tnye sehat ke x. ok ke x pembedahan tu tp yg reply msg2 tu konon kazen dia, sbb die x larat nak bangun.. seryes aku bodoh sbb tertipu.

sampai skang aku mntk tp die x byr2 lagi.mcm2 alsan die bagi. skang da kawen pon. die pnjm 500 utk byr pembedahan dia. logik x. aku pon bodoh kan.

500 je pon. dr 4 thn dulu die kate die tgh kumpul duit nk byr aku. sengal kan.

Moose said...

slumber:
weh gile sengal kwn ko tu. konon bedah nk buang alat jantina, last2 kawin? wtf? die kawin dgn laki ke? aku pun cam ala2 konpius kat sini. adakah die berangan nk jadik laki? dh tu after so-called bedah buang jantina boleh plak kawin. tkpe dun wori, org berhutang dan liat nk bayar ni they have their share dekat dunia ni, rezeki sempit orang cakap. biarkan, nak tengok, takde senang mana hidup diorang ni..

rawsktar said...

ok aku nk komen entry lama sebab dari tadi aku dok baca blog ni je.

btol la rezeki nk kawen ni lain macam.

aku juga turut dihutangkan dgn ex kwn baik aku. a few thousands jugak.

lama jugak, dkt 2 tahun, gado gado drama tarik rambut semua ada.

tapi Alhamdulillah,

dia dh bayar in full dua tiga bulan lepas. macam miracle. aku, tunang aku, semua mcm tak percaya.

pelik tapi benar.

InsyaAllah semoga rezeki kita dtg lagi.

hak hak hak.